Facebook Twitter Youtube

Diplomarijden

Gefeliciteerd, jouw les instructrice/instructeur heeft aangegeven dat je er klaar voor bent om diploma te gaan rijden!

Maar wat moet er nu zoal gebeuren en wat word er van jou en je ouders verwacht?

Elke maand wordt er bij ons op de manege diplomarijden georganiseerd!

Hiervoor kun jij je bij de bar of via onze website aanmelden.

Je hebt een FNRS-paspoort ontvangen toen je lid bent geworden bij onze manege.

Deze dient altijd mee genomen te worden als je start met diplomarijden.

In dit boekje zullen al jouw behaalde punten en promotiepunten genoteerd worden. Het leuke aan dit boekje is dat alle FNRS-maneges werken met het ruiterpaspoort dus als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en je wilt een buitenrit rijden dan kun je via dit boekje aantonen wat voor niveau je beheerst.

Voordat je gaat beginnen met diplomarijden is het belangrijk om een theorie boek aan te schaffen. Bij alle even  F-(diploma) proeven zitten namelijk eerst nog theorie vragen. Dit boek is aan te schaffen bij ons aan de bar. Hier zit tevens een boekje in met alle proeven die gereden worden en met het reglement voor diplomarijden. Hier staan alle regels en afspraken in met betrekking tot het diplomarijden.

Aanmelden

Je meldt je via de website aan. Hier kun jij je twee favoriete pony’s/paarden invullen. We proberen natuurlijk zoveel mogelijk de voorkeurs pony’s in te delen maar het kan soms zijn dat deze of kreupel is of al te vaak loopt! Dan proberen we jouw tweede keuze in te zetten.

Voor je gaat rijden/rijden proef

Je meldt je aan in de kantine bij het secretariaat.

Als je de F2,F4.F6,F8,F10 rijd dan heb je ook nog een aantal theorie vragen die je hoort te maken. Deze heb je kunnen leren in het ‘Leer paardrijden met plezier’ theorie boek.
De theorie maak je bij voorkeur vooraf aan het rijden van de proef.

Als je hier mee klaar bent dan ga je naar je paard om los te rijden.

Je rijd ongeveer een kwartier los. Galloperen is niet toegestaan.

Er staat een ringmeester die jou oproept als je mag starten in de dressuurbaan. De proef wordt verreden in de kleine bak en het losrijden wordt gedaan in de grote bak.  Er mogen 4 per keer in rijden dus houdt de startlijst en personen in de baan goed in de gaten.

Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor iemand die jouw proef voorleest. Als dit echt niet te regelen valt dan is er op de manege vast altijd 1 die dit kan doen.

De prijsuitreiking is na alle starts tenzij dit anders door het secretariaat wordt aangegeven.

Wanneer A of B proef

De F-proeven hebben twee versies. Versie A en versie B. Dit hebben zij gedaan zodat je niet elke keer dezelfde proef rijdt, maar ook eens afwisselt binnen hetzelfde niveau. Het secretariaat bepaald wanneer er welke versie wordt gereden. Wij hebben besloten om de ene maand versie A te rijden en de andere maand versie B. Het is niet erg wanneer iemand binnen hetzelfde niveau twee keer versie A of B rijdt. Hier zit verder geen consequentie aan verbonden.
 

Januari

Versie A

Februari

Versie B

Maart

Versie A

April

Versie B

Mei

Versie A

Juni

Versie B

Juli

Versie A

Augustus

Versie B

September

Versie A

Oktober

Versie B

November

Versie A

December

Versie B

 

FNRS proeven \ Diplomarijden

Algemeen Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden gereden worden. Bij het FNRS Diplomarijden wordt niet gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar alleen naar de ruiter. Er wordt onder andere gekeken of de ruiter de hulpen op de juiste manier geeft.  

Alleen de ruiter wordt beoordeeld. Er wordt een proef gereden door een ruiter en daarbij wordt er door de jury rekening gehouden met het karakter en de mogelijkheden van het paard of de pony waarmee gestart wordt. Komt de ruiter binnen op een hele lieve pony die heel moeilijk in de linker galop wil aanspringen, dan zal de jury extra goed kijken of de ruiter bij het aanspringen de juiste hulpen geeft. Springt de pony toch verkeerd aan, dan moet de ruiter de pony terugnemen en het opnieuw proberen met extra duidelijke hulpen. Wanneer dat duidelijk genoeg getoond is, kan een ruiter toch voldoende punten krijgen voor dit onderdeel, ook al voert de pony de opdracht niet goed uit. Het karakter van een paard of pony kan soms ook voor problemen zorgen tijdens het rijden. Het gaat er om dat de jury ziet dat de ruiter hier correct mee omgaat, zodat de ruiter toch voldoende punten kan krijgen voor een proef.  

 

Theorie bij het diploma

Voor sommige proeven moet een theorie-examen afgelegd worden om een diploma te kunnen behalen. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij de ruiter steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zijn het vragen waar een ruiter in de praktijk al mee te maken heeft gehad en zijn ze niet zo moeilijk. Als de ruiter voldoende vragen goed heeft beantwoord (maximaal 3 fouten) en voor de bijbehorende F-proef in totaal voldoende punten heeft behaald (minimaal 210 punten), slaagt hij voor zijn theorie-examen en behaalt hij zijn diploma. Vervolgens kan de ruiter doorgaan in de volgende klasse. Aan de proeven F2, F4, F6 en F10 is een theorie-examen gekoppeld. Voor de even proeven kan een ruiter een diploma krijgen, dus voor F2, F4, F6, F8 et cetera.

In het FNRS Handboek “Leer paardrijden met plezier” staan de theorie en allerlei andere informatie. Het proevenboek is ingesloten in het handboek. Het boek is verkrijgbaar bij onze manege aan de bar.

De eerste beoordelingspunten gaan over de rij-opdrachten. De laatste 10 beoordelingspunten van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden naast de punten ook opmerkingen genoteerd. Zo kan je aan de hand van je protocol zien wat goed is gegaan en waar je juist nog hard aan moet werken. Elk behaalde promotiepunt wordt door het secretariaat in het ruiterpaspoort afgestempeld. Het is daarom ook erg belangrijk dat je die bij je hebt op de dag waarop je een proef moet rijden.

De FNRS-proeven worden beoordeeld door speciaal opgeleide FNRS-juryleden. Zo zal een ruiter die op het verkeerde been lichtrijdt in de F2 daar nog geen aftrek voor krijgen, maar in de F8 natuurlijk wel! Het zal wel gebeuren dat een jurylid op het F2-protocol schrijft dat er op het verkeerde been is lichtgereden. Hier kun je dan de volgende proef extra op letten.

FNRS-juryleden krijgen jaarlijks een opfriscursus zodat ook zij blijven leren!

 

Verdien je promotiepunt in de F-proeven

Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP). Als je in de F1 één promotiepunt  haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook één promotiepunt en haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F8 proeven heb je minimaal 2 promotiepunten nodig om door te stromen naar en moet je door naar het volgende niveau bij 5 promotiepunten. Ben je bij de F9 aangekomen dan heb je t/m L2  3 promotiepunten nodig om door te stromen. Ook hier geldt bij 5 promotiepunten moet je verder met het volgende niveau. Let wel: de instructeur of manege-eigenaar bepaalt in samenspraak met het secretariaat of je bij 2,3 of 4 promotiepunten mag doorstromen naar volgende F proef. De theorieproeven, F2,F4,F6 en F10 worden meegenomen in de beoordeling, hierbij mag je maximaal 3 fouten maken om te slagen voor de diplomaproef.  (Zie punt hieronder)

 

Wanneer mag ik promoveren?

In overleg met je instructie kun je gaan overleggen wat het beste is. Als je dik boven de 210 uitkomt ( bijv.225) dan is het mogelijk om gelijk door te gaan naar het volgende niveau. Bij de prijsuitreiking worden alle punten bekend gemaakt en wordt je naar voren geroepen om je protocol, ruiterpaspoort en eventueel een rozet op te halen.

 

Meerdere proeven tijdens één evenement

Het is mogelijk om binnen één evenement twee keer te starten. Dat betekend dat je op één dag twee promotiepunten kunt verdienen.
De tweede start kost €10,- euro.

 

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen FNRS-ruiters

Algemeen Artikel 1 Kledingvoorschriften van de ruiter:

a. Het veiligheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden of inspringen).

b. Rij-jasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (compleet wedstrijdtenue), of manegesweater/ manegebodywarmer / effen sweater / witte blouse met lange mouwen + rijbroek.

c. Bij het officiële wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht. Bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar indien men ze wel draagt, dienen deze wit te zijn.

d. Rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes).

e. De maximale toegestane lengte karwats is 75 cm, een dressuurzweep voor pony’s mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn, inclusief slag. 

f. Ruiters die deelnemen aan de FNRS proevendagen dienen vóór het rijden van de proef hun (geldige) Ruiterpaspoort in te leveren bij het secretariaat.

g. Het Ruiterpaspoort is vanaf de aanvraagdatum voor één jaar geldig.

h. Na het eerste jaar is het Ruiterpaspoort geldig vanaf het plaatsen van de jaarzegel voor het nieuwe jaar en nadat de manegehouder zijn bedrijfsstempel over de jaarzegel heeft geplaatst.

i. Indien de deelnemer niet aan sub a t/m h van dit artikel voldoet, kan er niet gestart worden door de betreffende ruiter.

j. Overmatig of verkeerd gebruik van zweep/karwats/teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.

 

Artikel 2 a. Het paard dient te zijn opgetoomd met een deugdelijk, goed passend en in behoorlijke staat van onderhoud verkerend zadel, hoofdstel en bit (trensoptoming).

b. Beenbeschermers, sporen en hulpteugels (mits goed afgesteld), zijn alleen toegestaan met toestemming van de manegehouder.

c. Vanaf proef F12 is alleen het gebruik van een martingaal (mits goed afgesteld) toegestaan.

 

Dressuur

Artikel 3 a. Iedere proef heeft een A en B versie. De organisatie bepaalt welke proef en welke versie er worden gereden.

b. Nieuwe ruiters mogen uitsluitend instromen in de proeven F1 tot en met F6.

c. Doorstroom naar KNHS klasse B dressuur is mogelijk na het behalen van het F12 diploma(in overleg). Na het behalen van het F12 diploma kan er doorgestroomd worden naar de KNHS klasse B of L1 dressuur. Manegeruiters kunnen hiervoor een persoonsgebonden (niet combinatie gebonden) ‘manegestartkaart’ aanvragen bij

de KNHS.

Artikel 4 De onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10.

  1. = niet uitgevoerd 1. = zeer slecht 2. = slecht 3. = tamelijk slecht 4. = onvoldoende 5. = matig 6. = voldoende 7. = tamelijk goed 8. = goed 9. = zeer goed 1 = uitmuntend Artikel 5 Een vergissing in de proef wordt bestraft: - 1e maal = 2 punten aftrek - 2e maal = 4 punten aftrek (totaal –6) - 3e maal = 8 punten aftrek (totaal –14) - 4e maal = uitsluiting (Gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef. Deze komen in het betreffende cijfer tot uitdrukking.)

Artikel 6

 a. Na een val van een paard/pony of ruiter volgt geen uitsluiting. Dit wordt in het cijfer voor het betreffende onderdeel tot uitdrukking gebracht.

b. Buiten de ring komen wordt beoordeeld als een vergissing.

Artikel 7

 a. Bij de F-proeven komt men in aanmerking voor een promotiepunt (PP) als men 210 protocolpunten of meer behaalt.

B. Aan alle even F-proeven zijn FNRS-diploma’s verbonden.

C. Het diploma wordt toegekend indien de praktijk en de theorie beiden voldoende zijn, met een maximaal van 3 fouten in de theorie-examen. Indien er in het theorie examen meer dan 3 fouten worden gemaakt, moet het theorie-examen overgemaakt worden. Indien er de tweede keer weer geen voldoende wordt behaald, moet het geheel overgedaan worden (dus de proef en het theorie-examen).

D. Bij de volgende F-proeven behoren theorie-examens: F2, F4, F6 en F10.