Facebook Twitter Youtube

Dressuurles

De dressuurlessen zijn onderverdeeld in ;

  • Miniles
  • Ponyles 
  • Paardrijles

Miniles

De miniles hoort bij het niveau ‘’Kennismaken’’.
Tijdens deze lessen is het belangrijk dat er kennis wordt gemaakt met de pony’s en paarden: de omgang, poetsen en het rijden.
 

Ponyles

De ponylessen zijn verdeeld in beginnende ponylessen, beginnend/gevorderde ponylessen, gevorderde ponylessen en zeer gevorderde ponylessen.
Deze verdeling hangt samen met de niveaus vertrouwen, basis, bevestigen, uitbreiden , toepassen en gevorderd.

Paardrijles

Wanneer u beginnend bent of nog niet eerder heeft gereden adviseren wij u eerst de 5 weken cursus aan of privé lessen.

In de paardrijlessen vinden wij het belangrijk dat de lesstof aansluit op het niveau van de individuele ruiter of amazone.
Net zoals bij de ponylessen gelden ook voor de volwassenen de verschillende, opbouwende niveaus: kennismaken, vertrouwen, basis, bevestigen, uitbreiden, toepassen en gevorderden.

Niveaus ( Bronzen leerlijn )

Het niveau kennismaken sluit aan bij het F1 & F2 niveau van de FNRS. In de beginnende lessen wordt kennisgemaakt met de beginselen van het paardrijden. Je leert bijvoorbeeld hoe je de teugels vast kunt houden en hoe je kunt sturen. Ook leer je om bepaalde hulpen te geven.

Het niveau vertrouwen sluit aan bij het F3 & F4 niveau van de FNRS. In deze lessen word verder gewerkt aan de basis van het rijden waarbij het vertrouwen tussen paard en mens centraal staat.

Nadat je het F4 niveau hebt behaald mag  je beginnen met leasen. Hierover kun je meer lezen onder het kopje specials. Je werkt de basisbeginselen verder uit zodat je de lesstof echt beheerst. Als je dit onder de knie hebt kun je doorstromen naar het volgende niveau. Vanaf dit niveau bieden we ook een aantal keer per periode een springles aan tijdens de ‘’dressuur’’ lessen.
Dit doen we zodat je kennis kunt maken met springen en de vaardigheden die daarbij aansluiten.

Het niveau basis sluit aan bij het F5 & F6 niveau van de FNRS. Tijdens deze lessen word er gewerkt aan de basis. Na het afronden van dit niveau beheers je de basis van het paardrijden en mag je ook deelnemen aan de specials springlessen mocht je dit graag willen.

Het niveau bevestigen sluit aan bij het F7 & F8 niveau van de FNRS. In deze lessen wordt de basis verstevigd en verzekerd. Bij dit niveau werk je de basis verder uit zodat de basis zo stevig wordt dat je altijd terug kan vallen op je basis in het rijden. Je maakt je de aangeleerde vaardigheden van het rijden eigen. Je gaat iets dieper op de stof in; teugelhulpen, beenhulpen, gewichtshulpen,  gangen, rechtrichten zijn allemaal voorbeelden van vaardigheden waarmee je aan de slag kunt gaan tijdens de lessen. Wanneer je dit beheerst kun je verder naar het volgende niveau.

Het niveau uitbreiden sluit aan bij het F9 & F10 niveau van de FNRS. Tijdens deze lessen ga je aan de slag om je verstevigde basis uit te breiden met nieuwe oefeningen en uitdagingen.
Nieuwe vaardigheden leren, nieuwe uitdagingen aangaan. Je kunt hierbij denken aan het rijden van nieuwe figuren, het rijden van middendraf etc.

Het niveau toepassen sluit aan bij het F11 en F12 niveau. Tijdens de lessen ga je de opgedane kennis toepassen tijdens de lessen. Nieuwe vaardigheden die aanbod komen zijn wijken, een buitenrit maken, het laten zien van de middengalop etc.

Wanneer je dit niveau behaald verdien je de bronzen speld van de FNRS waarmee je dit gedeelte van de leerlijn afsluit.

Het gevorderde niveau sluit aan bij het BB & B niveau.
Wanneer je op dit niveau bent leer je vaardigheden vanuit het BB & B niveau.

* De lessen duren een uur en de amazone/ruiter moet zelf van te voren het paard opzadelen.
* De lesstof en de clinics veranderen met het niveau van de ruiters en amazones mee.
* De uitkomsten van de afsluitingsactiviteit elke periode worden meegenomen in het aanbod tijdens de lessen waardoor er groei mogelijkheden ontstaan voor de ruiter en amazone.
* Elke periode is er ook aandacht voor het springen van een hindernisje en het oefenen van vaardigheden.
* Elke dag van de week worden er paardrijlessen gegeven met uitzondering van zaterdag en zondag.

Interesse in onderdeel: Dressuurles?
Of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.