Facebook Twitter Youtube

Paardencoaching, hoe het werkt

Paardencoaching richt zich op vele ontwikkelingsgebieden.

Door een paard leer je jezelf kennen, verhoogt je welzijn en kan zelfs genezing gestimuleerd worden.

Een paard laat zien hoe jij je voelt, je gedraagt en hoe je met anderen omgaat.
Een paard houdt je als het ware een spiegel voor en dat is een wonderlijke en indringende ervaring.


Hoe het werkt

Paarden zijn nog altijd prooidieren en dus erg kwetsbaar. Hun hoogste prioriteit is overleven en hun voornaamste redmiddel is vluchten. Ook al leven en werken ze al heel lang samen met mensen, het blijven vluchtdieren. Velen van ons kennen de ervaring dat het paard zomaar weg kan schieten, terwijl je geen idee hebt waarom.

Om paardencoaching te begrijpen, moet je de essentiële verschillen kennen tussen paarden en mensen en bereid zijn door de ogen van een paard te kijken. De belangrijkste verschillen: een mens is een rover/jager, een paard een prooidier. Mensen gaan in een rechte lijn op hun doel af en beleven het leven als iets chronologisch waarbij ‘nu’ door ‘gisteren’ ontstaat en ‘morgen’ door ‘vandaag’. Paarden houden er onbewust een holistisch wereldbeeld op na. Ze zijn een deel van de kudde en zijn altijd in het ‘hier en nu’. Paarden denken vanuit ‘wij’ en dat is prachtig te gebruiken bij coaching van teams en individuen en ontwikkeling van leiderschap . Een paard zoekt als het ware leiding in zijn groep, zodat uiteindelijk een ordening in de kudde ontstaat in het belang van het geheel van de groep.

In een paardencoachingssessie krijgen deelnemers als het ware de opdracht een minikudde te vormen met het paard. Geconfronteerd met een deelnemer zal een paard zich instinctief afvragen of het zich wil verbinden met deze persoon? Wat is zijn plek en wat is mijn plek in het geheel? Wat is het beste voor de kudde? Paarden reageren op de lichaamstaal van een deelnemer. Voor een deelnemer is het leerzaam om te ervaren hoe bewust men zich is van zijn gevoelens. Sluiten de innerlijke gevoelens aan bij wat men aan de buitenkant uitstraalt of wil uitstralen. Als je door bovenstaand verhaal geïnspireerd bent kun je contact opnemen met het Ruitersportcentrum of langskomen voor een kennismaking.

Kijk voor de kosten bij; Informatie -> tarieven.

 

Interesse in onderdeel: Paardencoaching, hoe het werkt?
Of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.